A projektgazda:
Hajdúböszörmény Város Önkormányzata

Hajdúböszörmény Magyarország, közelebbről az Alföld észak-keleti részének jellegzetes, jelentős történelmi múltra visszatekintő városa. A város világszerte ismert klasszikus, a védelmi rendszer követelményei szerint épült, sugaras-körgyűrűs település-szerkezete a legnagyobb műemléki érték. A város centrumában áll a gótikus alapokon romantikus stílusban átépített katedrális méretű református templom. Ez és az ugyancsak a magyar romantika szellemében épült Bocskai István Gimnázium adják a tér építészeti karakterét. E tér falában van a megye legrégibb világi középülete: a Hajdúkerület Székháza, ma múzeum. A város ma három középiskolának, a Debreceni Egyetem főiskolai karának, a hajdúság legnagyobb múzeumának ad otthont. Közép-Európa-szerte ismert művésztelepét, festő galériáit, a Hajdúhét néven ismert nyári rendezvénysorozatát sokan ismerik, látogatják. A városban számos kis- és középvállalkozás, mezőgazdasági üzem, szolgáltató cég működik. Gyógyhatású termálvize, vendéglátó helyeinek kitűnő konyhái jelentős vendégforgalmi vonzerőt jelentenek.

Honlap: www.hajduboszormeny.hu

A donor projektpartner:
Rissa Kommune, Norvégia

Rissa egy hozzávetőleg 6700 lakosú község Norvégia Sør-Trøndelag (Dél-Trøndelag) megyéjében. Területén az emberi élet nyomai már a kőkorszak óta fellehetők. Rissa a Fosen régió része, a Trondheim melletti félszigeten fekszik. A községet 7 település alkotja, ezek közül a FolkCraft projekt tekintetében kiemelésre érdemes:

Honlap: www.rissa.kommune.no

Projektpartner:
Civilek a Lakóhelyért Egyesület

A Civilek a Lakóhelyért Egyesületet az 1994. év végén egy maroknyi tenni akaró polgár alapította. Az alapítókat az a szándék vezérelte, hogy Hajdúböszörményben, részben a környékbeli településen, másrészt a régióban élők részére többek között különböző kulturális (pl. a népi kulturális örökség megőrzése, hagyományőrzés, népművészet), szociális, családsegítési, időskorúak támogatási, településfejlesztési tevékenységeket szervezzen.

Főbb programjaink:

Honlap: www.civilekalakohelyert.hu

Projektpartner:
Zöld Kör

Az egyesület 25 éve, 1991 őszén alakult Hajdúböszörményben. Tevékenységeink között a szívünkhöz közel álló természetvédelem mellett megtalálható a környezetvédelem és környezeti nevelés is, amely a gyermekek és felnőttek számára színes programokkal, játszóházakkal, nyári táborokkal kerül megvalósításra. 1994-től saját táborhellyel rendelkezünk, amely a Bodrog folyó partján, Bodrogolaszi faluban található. A táborhely remek kikapcsolódást kínál nagyobb csoportok, családok részére is. Az ide látogatók érdeklődési körüknek megfelelően válogathatnak, természetismereti-, gyógynövény ismereti-, gombaismereti-, vagy akár horgász- táborok közül. Nyaranta iskolás csoportok töltenek el egy-egy hetet, amikor a rajz és kézműves foglakozás szeretetének hódolhatnak. Az egyben vízitúrabázisként működő táborhely remek kikapcsolódást biztosít a vízi sport kedvelőinek egy vagy akár több napos kajak- kenu-túrákkal a folyó teljes, vagy igény szerint a magyarországi szakaszának bejárására csillagtúrákkal. Minden évben változatos programokkal rukkolunk elő a Föld Napja (április 22.), a Madarak és Fák Napja (május 10.), valamint az Autómentes Nap (szeptember 22.) alkalmából elsősorban Hajdúböszörményben. Ezeken a jeles napokon környezeti tanácsadással, ökojátszóházzal, kézműves foglalkozásokkal kedveskedünk a rendezvényeken résztvevőknek akár önkéntesek segítségével. Az érdeklődőknek szervezünk, aktív pihenést biztosító természetjáró túrákat is, melyeken a kellemest a hasznossal összekötve tölthetjük időnket, amiért sokan irigyelnek bennünket. A nagyobb kihívást kedvelők számára rendszeresen szerveztünk csoportos utazást és biztosítottunk kedvezményes nevezést teljesítménytúra-versenyekre az ország határain belül és kívül egyaránt. A hazai teljesítménytúrák közül több száz helyszínen vettek részt egyesületünk tagjai, volt, amelyiken többször is.

Honlap: www.zoldkor.net

Projektpartner:
"Szabadhajdú" Közművelődési, Média és Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

A Szabadhajdú Közművelődési, Média és Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2007-ben alakult és átvett minden közművelődési feladatot a Sillye Gábor Művelődési Központtól, mely megmaradt a cég működtetésében. Itt több művészeti csoport is működik, például a Bocskai Néptáncegyüttes, a hajdúböszörményi mazsorett csoportok. A Szabadhajdú ezen túl működteti a Tourinform Irodát, amely városba érkező turistákat igazítja útba, programokat ajánl a helyiek számára. Böszörményre jellemző ajándéktárgyak, leginkább kézműves termékek közül válogathatnak az ide érkezők. A Maghy Galéria, a város egyik híres festőjének, Maghy Zoltánnak egykori szülőházában működik, ahol állandó kiállítás mellett rendszeresen vannak tárlatok. A Szabadhajdú üzemelteti a Fürdőkerti Ifjúsági és Szabadidő Központot, ahol tematikus táborok működnek, nyáron több rendezvény is helyt kap a fákkal övezett több hektáros területen. Itt működik a Palinta Játszótér is. Szintén a Szabadhajdú üzemeltetésében lévő Hajdúböszörményi Tájházak a hagyományos helyi építkezés emlékeit őrzik. A régi bútorokkal berendezett öt ház, és a kert hagyományőrző rendezvényeknek ad helyt, például Hajdúsági Disznótor, Húsvét, Márton napi mulattság. A Szabadhajdú működteti a Hajdúböszörményi Városi Televíziót, a Szabadhajdú hetilapot, melyet minden pénteken 12 000 háztartás kap meg, ingyenesen. Fontos, hogy a legfrissebb hírek között is nagy szerepet kapjanak, a helyi értékek, sajátosságok, a helyi lakosok. A rendezvényszervezés egy másik nagy feladatkör a Szabadhajdú számára. Több szórakoztató, hagyomány felelevenítő rendezvényt, színházi előadást, könnyű- és komolyzenei koncerteket, kiállításokat és előadásokat is szervez évről-évre a cég. (például Gyermeknap, Hajdúhét, Város Napja, Pünkösdölés, Húsvéti Locsolkodás, Karácsonyi Vásár és Ünnepi Koncertek). Hajdúböszörmény városában színes a zenei kultúra, hiszen több zenekar, művész lép fel a városban egész évben. Számos művészeti csoport működik intézményünkben, melyeknek a fenntartás mellet folyamatos fellépési lehetőséget biztosítunk, saját rendezvényeinken is (Bocskai Néptáncegyüttes, Ütős együttes, Városi és Pedagógus Kórus, mazsorett csoportok, népzenei együttesek).

Honlap: http://hbholding.hu/tagvallalatok/szabadhajdu-nonprofit-kft